Printer Friendly Version Nataša Tasić Кnežević nastupila u Jerusalimskoj sinagogi u Pragu @ 31 May 2023 10:27 AM
29.05.2023.
 
U Pragu se od 28.05. do 03.06.2023. godine održava romski svetski festival „Кhamoro“, koji ove godine slavi 25 godina svog postojanja pod motom „Кһamoro sija za sve“. Radi se o najvećem romskom svetskom festivalu koji se ove godine održava u Pragu pod pokroviteljstvom predsednika ČR, Petra Pavela.
 
Učešće na ovom svetskom festivalu uzela je Nataša Tasić Кnežević, solistikinja Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, održavši koncert klasične muzike u Jerusalimskoj sinagogi u Pragu. Na repertoaru su bili delovi opera posvećenih romskom životu i tradiciji čiji su autori  kompozitori  A. Dvoržak, S. Rahmanjinov, N.A.R. Кorsakov i Ž. Bizet.
 
Takođe, umetnica je tom prilikom otpevala i tradicionalne romske pesme „Đelem đelem“,  "Erdelezi“ i „Ale Vaso“ u aranžmanu G.Bregovića. Pratnju na klaviru izvodio je suprug umetnice Saša Кnežević. Ovom značajnom kulturnom događaju ispred Ambasade RS u Pragu je prisustvovala prvi savetnik, Ljiljana Govedarica. Naše ugledne umetnike u Ambasadi RS u Pragu, primio je ambasador Berislav Vekić.