Printer Friendly Version Vladimir Orlić sa predstavnicima srpske dijaspore u Češkoj @ 26 April 2023 01:40 PM

25.04.2023.

Dr Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, razgovarao je u ambasadi RS u Pragu sa predstavnicima srpske dijaspore u Češkoj Republici, koji su ga upoznali sa svojim trenutnim položajem i predstavili svoja iskustva u radu i svakodnevnom životu.

Predsedniku NS RS su poručili da duboko cene priliku za otvoren i konstruktivan razgovor, kao i njegovu spremnost da sasluša njihova zapažanja, stavove i ideje za dodatno unapređenje položaja srpske zajednice, što predstavlja značajan doprinos daljem povezivanju dijaspore sa maticom. Iskazali su zadovoljstvo zbog podrške koju danas imaju od svoje države, kao i odlične i plodotvorne saradnje koju ostvaruju sa Ambasadom Republike Srbije u Pragu, ukazujući na brojne aktivnosti koje zajedno preduzimaju, kako bi u Češkoj promovisali srpsku kulturu i očuvali nacionalni identitet. Dr Orlić je tokom sastanka zahvalio predstavnicima srpske zajednice na doprinosu koji pružaju kada je reč o predstavljanju Srbije na najbolji način, te istakao da državna politika koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju jedinstveno sprovode i Vlada Srbije i NS RS, podrazumeva brigu za svakog našeg građanina i naš narod gde god da živi. Predstavnicima srpske zajednice je naglasio da na svoju zemlju mogu da računaju uvek, na čemu su oni zahvalili, poručujući da tu podršku danas nedvosmisleno i osećaju. Potvrdio je i da je NS RS spremna da pruži svoj doprinos u realizaciji predstojećih aktivnosti udruženja.

Sastanku sa dr Orlićem su prisustvovali predsednik udruženja „Sv. Кnez Lazar“ otac Srđan Jablanović, predsednik udruženja „Luka Praha“ Lazar Đorem, predstavnici „Češko-srpske asocijacije uzajamne saradnje“ Radim Panenka i Marian Stepanović, kao i predsednica udruženja „Lastavica“ i član Upravnog odbora udruženja „Rodoljub“ Jelena Ćirić.