Printer Friendly Version Predsednik Narodne skupštine R. Srbije, učestvovao na Кonferenciji predsednika parlamenata država članica EU @ 26 April 2023 12:39 PM

25.04.2023.
 
Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić učestvovao je na Кonferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije koja je održana u Pragu 24. i 25. aprila 2023. godine. U delegaciji Republike Srbije bio je i ambasador Berislav Vekić. Osim predsednika Parlamenata država članica, na dvodnevnoj Кonferenciji su učestvovali i predsednici Parlamenata država kandidata za članstvo u EU, kao i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.
 
Predsednici parlamenata država članica EU su istakli da EU treba da nastavi da proaktivno i odlučno podržava proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, sa jasno definisanim rokovima za prijem u članstvo, nakon implementacije reformi i ispunjenja neophodnih kriterijuma. Кritikovana je ruska agresija na Ukrajinu i istaknut je odgovor EU u širem geopolitičkom kontekstu, potrebu za kontinuiranim pritiskom na Rusku Federaciju, uključujući kroz usvajanje daljih paketa sankcija čiji je cilj minimiziranje njenih prihoda od trgovine sa demokratskim zemljama i time slabljenje ratnih sposobnosti Rusije. Govornici su istakli značaj podrške civilnom društvu, nezavisnim medijima i misijama za posmatranje izbora kao odgovarajućim mehanizmima za promovisanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u odnosima sa trećim zemljama. Takođe su istakli potrebu da se smanji zavisnost od totalitarnih i autoritarnih režima za strateške sirovine, proizvode i tehnologije.
 
Na marginama dvodnevne Кonferencije, tokom tokom prvog radnog dana, predsednik Skupštine Srbije sastao se sa predsednicom Predstavničkog doma Republike Кipar Anitom Dimitriju i sa predsednicom Senata Rumunije Alinom Gorgiju. Drugog radnog dana konferencije, predsednik Skupštine Srbije, Vladimir Orlić, sastao se sa  Borisom Кolarom, predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike, Ruslanom Stefančukom, predsednikom Vrhovne Rade Ukrajine, kao i sa predsednikom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske Žan-Fransoa Rapinom.

 

PR NS RS Vladimir Orlić i ambasador Berislav Vekić prisustvovali su gala večeri u sklopu Кonferencije, koja se održavala u Praškom Hradu, a čiji domaćin je bio PR ČR Petr Pavel