Printer Friendly Version Председник Народне скупштине Р. Србије, учествовао на Конференцији председника парламената држава чланица ЕУ @ 26 April 2023 12:38 PM
 
 
25.04.2023.
 
Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је на Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније која је одржана у Прагу 24. и 25. априла 2023. године. У делегацији Републике Србије био је и амбасадор Берислав Векић. Осим председника Парламената држава чланица, на дводневној Конференцији су учествовали и председници Парламената држава кандидата за чланство у ЕУ, као и председница Европског парламента Роберта Мецола.
 
Председници парламената држава чланица ЕУ су истакли да ЕУ треба да настави да проактивно и одлучно подржава процес европских интеграција Западног Балкана, са јасно дефинисаним роковима за пријем у чланство, након имплементације реформи и испуњења неопходних критеријума. Критикована је руска агресија на Украјину и истакнут је одговор ЕУ у ширем геополитичком контексту, потребу за континуираним притиском на Руску Федерацију, укључујући кроз усвајање даљих пакета санкција чији је циљ минимизирање њених прихода од трговине са демократским земљама и тиме слабљење ратних способности Русије. Говорници су истакли значај подршке цивилном друштву, независним медијима и мисијама за посматрање избора као одговарајућим механизмима за промовисање демократије, људских права и владавине права у односима са трећим земљама. Такође су истакли потребу да се смањи зависност од тоталитарних и ауторитарних режима за стратешке сировине, производе и технологије.
 
На маргинама дводневне Конференције, током током првог радног дана, председник Скупштине Србије састао се са председницом Представничког дома Републике Кипар Анитом Димитрију и са председницом Сената Румуније Алином Горгију. Другог радног дана конференције, председник Скупштине Србије, Владимир Орлић, састао се са  Борисом Коларом, председником Народне скупштине Словачке Републике, Русланом Стефанчуком, председником Врховне Раде Украјине, као и са председником Одбора за европске послове Сената Републике Француске Жан-Франсоа Рапином.
 
ПР НС РС Владимир Орлић и амбасадор Берислав Векић присуствовали су гала вечери у склопу Конференције, која се одржавала у Прашком Храду, а чији домаћин је био ПР ЧР Петр Павел