Printer Friendly Version Амбасадор Векић се састао са амбасадором Републике Kипар @ 1 March 2023 02:46 PM

01.03.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, састао се са амбасадором Републике Кипар, Њ.Е.господином Георгом Иангоуом. Господин Георг Иангоу је искусни и угледни кипарски дипломата који је од 2015. године радио као министар саветник у сталној делегацији Р.  Кипра  при ЕУ у Бриселу.

До 2020.године је био и шеф КОРЕПЕР II одељења сталне делегације Републике Кипар у Бриселу. Од 2020.г. био је специјални саветник председника Р. Кипра за Европска питања. Главне теме разговора су биле тренутна политичка ситуација у Европи узрокована ратом у Украјини, економска, енергетска и мигрантска криза, предлог Француско-Немачког споразума за нормализацију односа између Београда и Приштине, избори у турском делу Кипра и тренутна ситуација на Кипру. Амбасадор Векић се захвалио амбасадору Иангоу на принципијелном ставу Републике Кипар, око непризнавања ткз.Р. Косово, као и на помоћи и подршци коју Р. Кипар пружа Р. Србији на њеном ЕУ путу. Амбасадор Иангоу је још једном потврдио да ће Р. Кипар и даље чврсто заступати став о територијалном интегритету Републике Србије.

Саговорници су се сложили да нема отворених питања између две пријатељске државе и да сарадња на економском пољу треба више да се унапређује.