Printer Friendly Version Ambasador Vekić se sastao sa ambasadorom Republike Кipar @ 1 March 2023 02:46 PM

01.03.2023.

Ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić, sastao se sa ambasadorom Republike Кipar, NJ.E.gospodinom Georgom Iangouom. Gospodin Georg Iangou je iskusni i ugledni kiparski diplomata koji je od 2015. godine radio kao ministar savetnik u stalnoj delegaciji R.  Кipra  pri EU u Briselu.
 
Do 2020.godine je bio i šef КOREPER II odeljenja stalne delegacije Republike Кipar u Briselu. Od 2020.g. bio je specijalni savetnik predsednika R. Кipra za Evropska pitanja. Glavne teme razgovora su bile trenutna politička situacija u Evropi uzrokovana ratom u Ukrajini, ekonomska, energetska i migrantska kriza, predlog Francusko-Nemačkog sporazuma za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, izbori u turskom delu Кipra i trenutna situacija na Кipru. Ambasador Vekić se zahvalio ambasadoru Iangou na principijelnom stavu Republike Кipar, oko nepriznavanja tkz.R. Кosovo, kao i na pomoći i podršci koju R. Кipar pruža R. Srbiji na njenom EU putu. Ambasador Iangou je još jednom potvrdio da će R. Кipar i dalje čvrsto zastupati stav o teritorijalnom integritetu Republike Srbije.
 
Sagovornici su se složili da nema otvorenih pitanja između dve prijateljske države i da saradnja na ekonomskom polju treba više da se unapređuje.