Printer Friendly Version Амбасадор Векић састао се са председницом Парламента Чешке Републике @ 10 February 2023 02:28 PM

09.02.2023.

Амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, био је гост председнице ПД Парламента ЧР Маркете Пекарове Адамове (ТОП 09) у просторијама Парламента ЧР. Амбасадор Векић и председница ПД Парламента ЧР, Маркета Пекарова Адамова разговарали су о унапређењу пријатељских односа између ЧР и РС нарочито кроз интензивирање економских односа.

Обострано су изнете чињенице о све већој трговинској размени између две државе, и заједнички се констатовало да и даље постоји велики простор за унапређење сарадње и поред рекордних резултата у последње две године. Председница Парламента је изразила „велику захвалност српској страни због отварања Чешког дома у Београду“ и окарактерисала посету одлазећег председника ЧР М. Земана Р. Србији као пример добрих односа и уважавања између два народа.Векић је истакао значај посете и враћање Чешког дома  као значајан допринос даљег унапређења билатералних односа између две пријатељске државе. Амбасадор Векић честитао је на избору новог председника ЧР, Петра Павела. Разговарало се од Европском путу Србије, рату у Украјини, енергетској, економској и мигрантској кризи, дешавањима на Косову.

На састанку је било речи и о размени посета експерата кроз интерпарламентарну сарадњу, као и размени посета званичника, као и о претходном састанку са Одбором за пољопривреду Парламента ЧР, и организовању састанка са председником Одбора за међународну економску сарадњу Парламента ЧР Иваном Адамецом (ОДС). Председница Парламента ЧР, Маркета Пекарова Адамова изразила је жељу да посети Србију.