Printer Friendly Version Ambasador Vekić sastao se sa predsednicom Parlamenta Češke Republike @ 10 February 2023 02:27 PM

09.02.2023.

Ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić, bio je gost predsednice PD Parlamenta ČR Markete Pekarove Adamove (TOP 09) u prostorijama Parlamenta ČR. Ambasador Vekić i predsednica PD Parlamenta ČR, Marketa Pekarova Adamova razgovarali su o unapređenju prijateljskih odnosa između ČR i RS naročito kroz intenziviranje ekonomskih odnosa.
 
Obostrano su iznete činjenice o sve većoj trgovinskoj razmeni između dve države, i zajednički se konstatovalo da i dalje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje i pored rekordnih rezultata u poslednje dve godine. Predsednica Parlamenta je izrazila „veliku zahvalnost srpskoj strani zbog otvaranja Češkog doma u Beogradu“ i okarakterisala posetu odlazećeg predsednika ČR M. Zemana R. Srbiji kao primer dobrih odnosa i uvažavanja između dva naroda.Vekić je istakao značaj posete i vraćanje Češkog doma  kao značajan doprinos daljeg unapređenja bilateralnih odnosa između dve prijateljske države. Ambasador Vekić čestitao je na izboru novog predsednika ČR, Petra Pavela. Razgovaralo se od Evropskom putu Srbije, ratu u Ukrajini, energetskoj, ekonomskoj i migrantskoj krizi, dešavanjima na Кosovu.
 
Na sastanku je bilo reči i o razmeni poseta eksperata kroz interparlamentarnu saradnju, kao i razmeni poseta zvaničnika, kao i o prethodnom sastanku sa Odborom za poljoprivredu Parlamenta ČR, i organizovanju sastanka sa predsednikom Odbora za međunarodnu ekonomsku saradnju Parlamenta ČR Ivanom Adamecom (ODS). Predsednica Parlamenta ČR, Marketa Pekarova Adamova izrazila je želju da poseti Srbiju.