Printer Friendly Version Ambasador Vekić sastao se sa Albertom Morenom Humetom @ 5 January 2023 03:00 PM
05.01.2023.
 
Ambasador Berislav Vekić sastao se sa novim španskim ambasadorom u Češkoj Republici, NJ.E.Albertom Morenom Humetom.
 
NJ.E. Alberto Moreno je poznati i ugledni španski diplomata, koji je diplomirao međunarodne odnose na Istitutu d`Etudes Polituiques u Parizu. Tokom svoje dugogodišnje diplomatske karijere radio je pri ambasadama u Angoli, Luksemburgu, Andori i pri stalnom Predstavništvu Španije pri EU. Obavljao je funkciju ambasadora u Andori i generalnog konzula u Marseju.
 
U prijateskom razgovoru, istaknuto je veliko prijateljstvo između dve prijateljske države. Ambasador Vekić se zahvalio ambasadoru Morenu na španskom principijelnom stavu o nepriznavanju takozvane države Кosovo i na pomoći i podršci koju Španska Vlada pruža Srbiji na njenom EU putu, kao i dobrim i prijateljskim odnosima predsednika RS, Aleksandra Vučića i premijera Španije, Pedro Sančeza. NJ.E.Alberto Moreno je potvrdio da će Španija nastaviti sa dosadašnjim principijelnim stavom kada je u pitanju Кosovo.
 
Razmenjena su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Evropi, budućnosti EU, ratnom sukobu u Ukrajini, ekonomskoj, energetskoj i migrantskoj krizi. Obojica ambasadora su se na kraju složila da postoji još mnogo prostora za dalje unapređenje odnosa između dve prijateljske države.