Printer Friendly Version Амбасадор Векић састао се са Албертом Мореном Хуметом @ 5 January 2023 02:43 PM

Амбасадор Векић састао се са Албертом Мореном Хуметом

05.01.2023.

Амбасадор Берислав Векић састао се са новим шпанским амбасадором у Чешкој Републици, Њ.Е.Албертом Мореном Хуметом. Њ.Е. Алберто Морено је познати и угледни шпански дипломата, који је дипломирао међународне односе на Иституту d`Etudes Polituiques у Паризу. Током своје дугогодишње дипломатске каријере радио је при амбасадама у Анголи, Луксембургу, Андори и при сталном Представништву Шпаније при ЕУ.

Обављао је функцију амбасадора у Андори и генералног конзула у Марсеју. У пријатеском разговору, истакнуто је велико пријатељство између две пријатељске државе. Амбасадор Векић се захвалио амбасадору Морену на шпанском принципијелном ставу о непризнавању такозване државе Косово и на помоћи и подршци коју Шпанска Влада пружа Србији на њеном ЕУ путу, као и добрим и пријатељским односима председника РС, Александра Вучића и премијера Шпаније, Педро Санчеза. Њ.Е.Алберто Морено је потврдио да ће Шпанија наставити са досадашњим принципијелним ставом по питању КиМ.

Размењена су мишљења о тренутној политичкој ситуацији у Европи, будућности ЕУ, ратном сукобу у Украјини, економској, енергетској и мигрантској кризи. Обојица амбасадора су се на крају сложила да постоји још много простора за даље унапређење односа између две пријатељске државе.