Printer Friendly Version Protest podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji @ 23 December 2022 01:00 PM

21.12.2022.

U Pragu, ispred ambasade Republike Srbije, održan je skup podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, koji je okupio veći broj Srba iz dijaspore i Čeha, prijatelja Srbije. Okupljenima su se obratili Vaclav Dvoržak, predsednik češkog Udruženja prijatelja kosovskih Srba koji je ujedno i režiser filma „Oteto Kosovo“, Jaroslav Foldina, poslanik u češkom Parlamentu i predsednik grupe međuparlamentarne saradnje sa Srbijom, Jirži Kobza, poslanik Parlamenta Češke Republike i član odbora za inostrane poslove, Milutin Ilić, savetnik u poslaničkoj kancelariji Parlamenta, Jan Kavan, bivši ministar inostranih poslova Češke Republike i bivši generalni sekretar skupštine Ujedinjenih Nacija kao i Eva Novotna, iz NVO „Ne Bazama“ (ne NATO bazama u ČR)

Govornici su ovom prilikom istakli da podržavaju politiku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i njihovo nastojanje da se mirnim putem i pregovorima rešava trenutna, napeta situacija u južnoj srpskoj pokrajini. Pozvali su sve relevantne subjekte u pregovorima i sve međunarodne faktore na poštovanje rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i kao i poštovanje odredbi Briselskog sporazuma. Govornici su istakli da predaja nije opcija i da se Kosovo mora sačuvati.

Nakon završetka skupa, ambasador Berislav Vekić je primio učesnike skupa i zahvalio se svim govornicima na rečima podrške, na razumevanju trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. Još jednom se potvrdilo da mnogi Česi podržavaju srpski narod u borbi za očuvanje Kosova kao i njen evropski put.