Printer Friendly Version Протест подршке српском народу на Косову и Метохији @ 23 December 2022 11:57 AM

21.12.2022.

У Прагу, испред амбасаде Републике Србије, одржан је скуп подршке српском народу на Косову и Метохији, који је окупио већи број Срба из дијаспоре и Чеха, пријатеља Србије. Окупљенима су се обратили Вацлав Дворжак, председник чешког Удружења пријатеља косовских Срба који је уједно и режисер филма „Отето Косово“, Јарослав Фолдина, посланик у чешком Парламенту и председник групе међупарламентарне сарадње са Србијом, Јиржи Кобза, посланик Парламента Чешке Републике и члан одбора за иностране послове, Милутин Илић, саветник у посланичкој канцеларији Парламента, Јан Каван, бивши министар иностраних послова Чешке Републике и бивши генерални секретар скупштине Уједињених Нација као и Eва Новотна, из НВО „Не Базама“ (не НАТО базама у ЧР)

Говорници су овом приликом истакли да подржавају политику председника Александра Вучића и Владе Републике Србије и њихово настојање да се мирним путем и преговорима решава тренутна, напета ситуација у јужној српској покрајини. Позвали су све релевантне субјекте у преговорима и све међународне факторе на поштовање резолуције 1244 Уједињених нација и као и поштовање одредби Бриселског споразума. Говорници су истакли да предаја није опција и да се Косово мора сачувати.

Након завршетка скупа, амбасадор Берислав Векић је примио учеснике скупа и захвалио се свим говорницима на речима подршке, на разумевању тренутне ситуације на Косову и Метохији. Још једном се потврдило да многи Чеси подржавају српски народ у борби за очување Косова као и њен европски пут.