Printer Friendly Version Otvorena izložba „Primenjena nostalgija Beograd – Prag“ @ 6 December 2022 12:25 PM

05.12.2022.

U Pragu je u Akademiji nauka Češke Republike svečano otvorena izložba „Primenjena nostalgija: Beograd - Prag”, u okviru češkog predsedavanja Savetu EU. Izložba prikazuje Beograd i Prag, prestonice Srbije i Češke, viđene kroz objektiv češkog fotografa, Davida Tješinskog i srpskog fotografa, Snežane Krtić. U prisustvu ambasadora Republike Srbije u Pragu, Berislava Vekića, čeških zvaničnika, predstavnika srpske zajednice, predstavnika medija izložbu su otvorili pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije Miroslav Gačević, zamenik ministra inostranih poslova Češke za Evropu Martin Košatka i član Saveta češke Akademije nauka David Honis.

„Čast mi je da danas u Pragu otvorim izložbu fotografija iz novog, 22. ciklusa našeg dugogodišnjeg projekta „Primenjena nostalgija“, posvećenu Beogradu i Pragu. Istovetnu izložbu otvorili smo u Beogradu 25. novembra, a danas smo ovde zahvaljujući saradnji ministarstava spoljnih poslova Srbije i Češke i Akademiji nauka Češke Republike“, rekao je Miroslav Gačević, istakavši da izložba doprinosi i unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Češke.

Martin Košatka je čestitao autorima na odličnim fotografijama, koje su uspele da verodostojno dočaraju duh Praga i Beograda. Zahvalio je Ministarstvu za evropske integracije na izuzetno pametnoj ideji koja je odlična spona Srbije sa državama članicama EU. Istakao je i da je Zapadni Balkan prioritet češkog predsedavanja Savetu EU, kao i da Srbija može da računa na podršku Češke na svom putu ka EU.

David Honis je u svom obraćanju istakao da je srećan što je Akademija nauka Češke Republike otvorila vrata za ovako dobru izložbu.

„Primenjena nostalgija” je izložba koju Ministarstvo za evropske integracije Srbije organizuje povodom rotirajućih predsedavanja država članica EU Savetu EU, gde se predstavljaju sve sličnosti evropskih vrednosti i načina života koji odlikuje Beograd i druge prestonice na evropskom kontinentu. Izložba „Primenjena nostalgija: Beograd – Prag“ otvorena je u Akademiji nauka Češke Republike u Pragu do 16. decembra 2022.godine.