Printer Friendly Version Отворена изложба „Примењена носталгија Београд – Праг“ @ 6 December 2022 12:22 PM

05.12.2022.

У Прагу је у Академији наука Чешке Републике свечано отворена изложба „Примењена носталгија: Београд - Праг”, у оквиру чешког председавања Савету ЕУ. Изложба приказује Београд и Праг, престонице Србије и Чешке, виђене кроз објектив чешког фотографа, Давида Тјешинског и српског фотографа, Снежане Кртић. У присуству амбасадора Републике Србије у Прагу, Берислава Векића, чешких званичника, представника српске заједнице, представника медија изложбу су отворили помоћник министра за европске интеграције Републике Србије Мирослав Гачевић, заменик министра иностраних послова Чешке за Европу Мартин Кошатка и члан Савета чешке Академије наука Давид Хонис.

„Част ми је да данас у Прагу отворим изложбу фотографија из новог, 22. циклуса нашег дугогодишњег пројекта „Примењена носталгија“, посвећену Београду и Прагу. Истоветну изложбу отворили смо у Београду 25. новембра, а данас смо овде захваљујући сарадњи министарстава спољних послова Србије и Чешке и Академији наука Чешке Републике“, рекао је Мирослав Гачевић, истакавши да изложба доприноси и унапређењу билатералних односа Србије и Чешке.

Мартин Кошатка је честитао ауторима на одличним фотографијама, које су успеле да веродостојно дочарају дух Прага и Београда. Захвалио је Министарству за европске интеграције на изузетно паметној идеји која је одлична спона Србије са државама чланицама ЕУ. Истакао је и да је Западни Балкан приоритет чешког председавања Савету ЕУ, као и да Србија може да рачуна на подршку Чешке на свом путу ка ЕУ.

Давид Хонис је у свом обраћању истакао да је срећан што је Академија наука Чешке Републике отворила врата за овако добру изложбу.

„Примењена носталгија” је изложба коју Министарство за европске интеграције Србије организује поводом ротирајућих председавања држава чланица ЕУ Савету ЕУ, где се представљају све сличности европских вредности и начина живота који одликује Београд и друге престонице на европском континенту. Изложба „Примењена носталгија: Београд – Праг“ отворена је у Академији наука Чешке Републике у Прагу до 16. децембра 2022.године.