Printer Friendly Version Ambasador Vekić se sastao sa Mihalom Kučerom @ 30 November 2022 10:41 AM

29.11.2022.

Na poziv narodnog poslanika i predsedavajućeg Odbora za poljoprivredu Mihala Kučere u prostorijama Parlamenta Češke Republike održan sastanak na temu parlamentarne saradnje između Srbije i Češke. Na sastanku sa srpske strane učestvovali ambasador Berislav Vekić i Darko Nikolić, drugi sekretar.

Poslanik Kučera predstavio delokrug rada i projekte koje Odbor za poljoprivredu Parlamenta Češke Republike želi da inicira. Naglasio da ovaj odbor namerava da bude regionalno čvorište za razmenu znanja i iskustava između različitih aktera, ne samo u oblasti poljoprivrede, već i životne sredine, šumarstva i vodoprivrede. M.Kučera je istakao da u pogledu parlamentarne saradnje već imaju uspostavljenu komunikaciju sa državama Višegradske grupe, ali da bi želeli da uključe i države iz našeg regiona, prvenstveno Srbiju.

Ambasador Vekić je istakao odličnu saradnju dve vlade kao i odlične odnose između predsednika Vučića i Zemana. Naglasio da smatra da i parlamentarna saradnja treba da bude podignuta na viši nivo, posebno u oblasti poljoprivrede i životne sredine. Vekić je predstavio rezultate srpske poljoprivrede i prehrambene industrije u odnosu na ukupan izvoz, kao i podatke o strukturi izvoza u države i regione u koje se najviše izvozi. Istaknuti su dosadašnji rezultati međutrgovinske razmene između dve prijateljske zemlje i u segmentu poljoprivrede. Ambasador Vekić je istakao značaj povezivanja čeških i srpskih kompanija i predložio da se na proleće 2023.g organizuje prvi sastanak između dva Parlamentarna odbora.