Printer Friendly Version Амбасадор Векић се састао са Михалом Кучером @ 30 November 2022 10:39 AM

29.11.2022.

На позив народног посланика и председавајућег Одбора за пољопривреду Михала Кучере у просторијама Парламента Чешке Републике одржан састанак на тему парламентарне сарадње између Србије и Чешке. На састанку са српске стране учествовали амбасадор Берислав Векић и Дарко Николић, други секретар.

Посланик Кучера представио делокруг рада и пројекте које Одбор за пољопривреду Парламента Чешке Републике жели да иницира. Нагласио да овај одбор намерава да буде регионалнo чвориште за размену знања и искустава између различитих актера, не само у области пољопривреде, већ и животне средине, шумарства и водопривреде. М.Кучера је истакао да у погледу парламентарне сарадње већ имају успостављену комуникацију са државама Вишеградске групе, али да би желели да укључе и државе из нашег региона, првенствено Србију.

Амбасадор Векић је истакао одличну сарадњу две владе као и одличне односе између председника Вучића и Земана. Нагласио да сматра да и парламентарна сарадња треба да буде подигнута на виши ниво, посебно у области пољопривреде и животне средине. Векић је представио резултате српске пољопривреде и прехрамбене индустрије у односу на укупан извоз, као и податке о структури извоза у државе и регионе у које се највише извози. Истакнути су досадашњи резултати међутрговинске размене између две пријатељске земље и у сегменту пољопривреде. Амбасадор Векић је истакао значај повезивања чешких и српских компанија и предложио да се на пролеће 2023.г организује први састанак између два Парламентарна одбора.