Printer Friendly Version Ministarka Maja Gojković otvorila u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli @ 27 November 2022 09:37 AM

24. novembar 2022.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli pod nazivom „Praški student“. Na svečanom otvaranju izložbe, pored ministarke Gojković, prisutnim gostima obratili su se Tomaš Hubl, predsednik upravnog odbora starog Sajmišta u Pragu i Ondrej Hrast, pomoćnik ministra kulture Češke Republike.

U svom obraćanju ministarka Gojković, istakla je, da je bezrezervnom podrškom u organizovanju ove izložbe Ministarstvo kulture Republike Srbije još jednom dalo doprinos očuvanju sećanja na najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma. Ministarka Gojković je naglasila da je u planu Ministarstva kulture nastavak organizacije izložbi o Nikoli Tesli i u ostalim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Gojković je ukazala da se izložbom nastavlja sa negovanjem veze, koja je nastala pre više od 140 godina i prvog boravka Nikole Tesle u „gradu stotinu tornjeva“, kao i da ova izložba predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji. Gojković je dodala da je poseban deo posvećen njegovim odnosima sa Pragom i Češkom, u kojima je boravio dva puta: radi školovanja, 1880. godine i skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost na Karlovom univerzitetu.

Ministarka Gojković je navela da izložbu čini samo deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posetiocima barem delom ilustrovalo koliki je doprinos Tesla pružio celom svetu.

Gojković je podsetila na međusobnu povezanost Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je iz Njujorka Tesla uputio tadašnjem gradonačelniku, u kome je naveo da u svom umu drži i dalje dragocene uspomene na prelepi grad Prag. Koliko je veliko poštovanje uživao genijalni srpski izumitelj u Češkoj Republici, svedoči i orden Belog lava, kao i naziv ulice, parka i spomenik koji se nalazi u Pragu.

Otvaranju izložbe pored ministarke Maje Gojković, prisustvovali su Tomaš Hubl, predsednik upravnog odbora starog Sajmišta u Pragu, Ondrej Hrast, pomoćnik ministra kulture Češke Republike, Berislav Vekić, ambasador Republike Srbije u Pragu, predstavnici Ministarstva kulture RS, predstavnici ministarstva kulture ČR, predstavnici muzeja Nikola Tesla, diplomatski kor, i poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života Češke Republike.