Printer Friendly Version Министарка Маја Гојковић отворила у Прагу изложбу посвећену Николи Тесли @ 27 November 2022 09:31 AM

24. новембар 2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је у Прагу изложбу посвећену Николи Тесли под називом „Прашки студент“. На свечаном отварању изложбе, поред министарке Гојковић, присутним гостима обратили су се Томаш Хубл, председник управног одбора старог Сајмишта у Прагу и Ондреј Храст, помоћник министра културе Чешке Републике.

У свом обраћању министарка Гојковић, истакла је, да је безрезервном подршком у организовању ове изложбе Министарство културе Републике Србије још једном дало допринос очувању сећања на највећег српског и светског проналазача прошлог миленијума. Министарка Гојковић је нагласила да је у плану Министарства културе наставак организације изложби о Николи Тесли и у осталим европским и светским центрима културе и уметности.

Гојковић је указала да се изложбом наставља са неговањем везе, која је настала пре више од 140 година и првог боравка Николе Тесле у „граду стотину торњева“, као и да ова изложба представља нови сусрет великана науке и места чувеног по својој богатој култури и традицији. Гојковић је додала да је посебан део посвећен његовим односима са Прагом и Чешком, у којима је боравио два пута: ради школовања, 1880. године и скоро шест деценија касније, као почасни гост на Карловом универзитету.

Министарка Гојковић је навела да изложбу чини само део експоната из његове богате заоставштине, међу којима преовлађују патенти, цртежи и фотографије, затим макете лабораторија у којима је изводио експерименте, као и модели великих проналазака, како би се посетиоцима барем делом илустровало колики је допринос Тесла пружио целом свету.

Гојковић је подсетила на међусобну повезаност Тесле и Прага, о чему сведочи и писмо које је из Њујорка Тесла упутио тадашњем градоначелнику, у коме је навео да у свом уму држи и даље драгоцене успомене на прелепи град Праг. Колико је велико поштовање уживао генијални српски изумитељ у Чешкој Републици, сведочи и орден Белог лава, као и назив улице, парка и споменик који се налази у Прагу.

Отварању изложбе поред министарке Маје Гојковић, присуствовали су Томаш Хубл, председник управног одбора старог Сајмишта у Прагу, Ондреј Храст, помоћник министра културе Чешке Републике, Берислав Векић, амбасадор Републике Србије у Прагу, представници Министарства културе РС, представници министарства културе ЧР, представници музеја Никола Тесла, дипломатски кор, и познате личности из јавног и културног живота Чешке Републике.