Printer Friendly Version Министарка културе Маја Гојковић са министром културе ЧР о развоју будуће сарадње @ 27 November 2022 09:15 AM

24.11.2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се у Прагу са министром културе Чешке Републике Мaртином Баксом. У српској делегацији поред министарке Гојковић били су амбасадор Берислав Векић и помоћник министра културе РС, Станко Благојевић. Са чешке стране поред министра Баксе у делегацији домаћина био је заменик министра, Ондреј Храст и директор одељења за међународну сарадњу, Петр Хниздо. На састанку је истакнута спремност да се билатерални односи две земље, посебно на пољу културе, даље унапређују и јачају у складу са традиционалним пријатељством и историјским и културним везама.

Министарка Гојковић је у том контексту нагласила да Србија има интерес за унапређење културне сарадње са Чешком Републиком, као и да је у том циљу спремна да се сарадња додатно ојача потписивањем споразума о сарадњи у различитим области од филмске и аудио-визуелне уметности и области анимације до заштите културног наслеђа.

Министри Гојковић и Бакса су подржали успостављање динамичније културне сарадње између сродних установа културе, као што су народни музеји у Београду и Прагу, музеји посвећени савременој уметности. На састанку је истакнута важност сарадње у филмској уметности, која је традиционална имајући у виду генерације српских редитеља тзв. „Прашке школе“. Министри су указали на важност сарадње путем учешћа на филмским фестивалима, као и кроз сарадњу филмских центара, посебно имајући у виду развој ове индустрије у Србији и Чешкој.

Министарка Гојковић је истакла да Србија много улаже у развој филмске индустрије кроз подстицаје инвеститорима који снимају у Србији, али и кроз подршку домаћим филмовима и серијама, што је довело до значајног повећања снимања филмова и серија у Србији, што се позитивно одражава и на економију земље.

Министри културе су разговарали о сарадњи у области културног наслеђа. Гојковић је у том оквиру указала на важност одржавања изложбе о Николи Тесли у Прагу, српском генију светског значаја чији живот спаја Србију и Чешку, а министар културе Чешке Републике се захвалио на томе што је управо Праг изабран за изложбу посвећену Тесли. Министри културе разговарали су и о значају неговања културе сећање, посебно на догађаје из Другог светског рата, кроз рад установа културе.

На састанку је било речи и о могућности сарадње у оквиру пројекта Европска престоница културе, а у циљу унапређења сарадње Гојковић је упутила позив министру културе Чешке Републике да посети Србију.