Printer Friendly Version Saopštenje - Učešće R. Srbije na Međunarodnoj konferenciji o Terezinskoj deklaraciji @ 7 November 2022 04:56 PM

7.11.2022

U Pragu i Terezinu je od 02. do 04. novembra 2022.g. održana Međunarodna Terezinska konferencija, kao jedan od glavnih događaja koji je Češka organizovala u okviru svog aktuelnog predsedavanja Savetu Evropske unije. Na Terezinskoj konferenciji su učestvovali zvanični predstavnici i eksperti iz 47 država koje su podržale Terezinsku deklaraciju 2009.g. usvojenu tokom prvog češkog predsedavanja EU. Cilj ovogodišnje pregledne konferencije je da se načini značajan korak u budućem sećanju na Holokaust, obrazovanju mladih generacija, promišljanju i suočavanju sa nepravdama iz vremena Holokausta i borbi protiv antisemitizma (posebno onlajn) kao sredstva za sprečavanje sličnih zločina u našem vremenu i ubuduće.

U ime Republike Srbije, ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Pragu L. Štulić je učestvovala na Konferenciji i predstavila značajne mere i iskorake Srbije na planu nadoknade štete naslednicima jevrejskih žrtva Holokausta, kao prve države u Evropi koja je 2016.g. usvojila Predlog zakona o povraćaju imovine iz Holokausta. Ujedno, u skladu sa ciljevima Terezinske deklaracije, su iznete važne aktivnosti R. Srbije posebno u oblastima obrazovanja o Holokaustu, borbe protiv antisemitizma, jačanju kulture sećanja na Holokaust, i podrške jevrejskoj zajednici u R. Srbiji. Na Konferenciji je učestvovala i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti R. Srbije, koja se tom prilikom na kratko srela i sa ministrom inostranih poslova Češke Republike J. Lipavskim, i prenela srdačne pozdrave ministra spoljnih poslova R. Srbije I. Dačića.