Printer Friendly Version Саопштење - Учешће Р. Србије на Међународној конференцији о Терезинској декларацији @ 7 November 2022 04:49 PM

7.11.2022

У Прагу и Терезину је од 02. до 04. новембра 2022.г. одржана Међународна Терезинска конференција, као један од главних догађаја који је Чешка организовала у оквиру свог актуелног председавања Савету Европске уније. На Терезинској конференцији су учествовали званични представници и експерти из 47 држава које су подржале Терезинску декларацију 2009.г. усвојену током првог чешког председавања ЕУ. Циљ овогодишње прегледне конференције је да се начини значајан корак у будућем сећању на Холокауст, образовању младих генерација, промишљању и суочавању са неправдама из времена Холокауста и борби против антисемитизма (посебно онлајн) као средства за спречавање сличних злочина у нашем времену и убудуће.

У име Републике Србије, министар саветник у Амбасади Србије у Прагу Л. Штулић је учествовала на Конференцији и представила значајне мере и искораке Србије на плану надокнаде штете наследницима јеврејских жртва Холокауста, као прве државе у Европи која је 2016.г. усвојила Предлог закона о повраћају имовине из Холокауста. Уједно, у складу са циљевима Терезинске декларације, су изнете важне активности Р. Србије посебно у областима образовања о Холокаусту, борбе против антисемитизма, јачању културе сећања на Холокауст, и подршке јеврејској заједници у Р. Србији. На Конференцији је учествовала и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности Р. Србије, која се том приликом на кратко срела и са министром иностраних послова Чешке Републике Ј. Липавским, и пренела срдачне поздраве министра спољних послова Р. Србије И. Дачића.