Printer Friendly Version Ambasador Vekić se sastao sa Martinom Smolekom @ 21 October 2022 07:32 PM

20.10.2022

Ambasador Republike Srbije u Češkoj Republici, Berislav Vekić sastao se sa zamenikom MIP ČR za pravna i konzularna pitanja M. Smolekom u prostorijama MIP ČR.

Na sastanku se razgovaralo o daljem unapređenju bilateralnih odnosa, trenutnim ratnim dešavanjima u Ukrajini, energetskoj krizi, a najvažnija tema razgovora je bila problematika oko prenosa vlasništva memorijala Jindrihovice kao i rekonstrukcija i vraćanje u vlasništvo Češke kuće u Beogradu.

B. Vekić je naglasio da je nedavno informisan od strane čuvara grobnice došlo do nasilne provale u objekat memorijala, da se memorijal nalazi u nezavidnom i lošem materijalnom stanju, kao i neophodnost hitne rekonstrukcije radi sprečavanja širenja vlage koja bi dovela do urušavanja samog memorijala. Ambasador B. Vekić je upoznao sagovornika o svim relevantnim činjenicama u vezi sa prenosom vlasništva i zamolio češku stranu za razumevanje i podršku u vezi sa saradnjom sa katastarskim kancelarijama i institucijama lokalne uprave nadležnim za rešavanje slučaja i sa postojećom dokumentacijom iz ove godine pozivajući se između ostalog i na povelju Ustava SCG, pravno mišljenje prof. dr Gajića o sukcesiji, nakon čega se Češka strana se odredila prema slučaju na nedvosmislen način, izjasnivši se da je, prema njihovom viđenju, R. Srbija „jasan vlasnik memorijala Jindrihovice“.