Printer Friendly Version Амбасадор Векић се састао са Мартином Смолеком @ 21 October 2022 07:29 PM

20.10.2022

Амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици, Берислав Векић састао се са замеником МИП ЧР за правна и конзуларна питања М. Смолеком у просторијама МИП ЧР.

На састанку се разговарало о даљем унапређењу билатералних односа, тренутним ратним дешавањима у Украјини, енергетској кризи, а најважнија тема разговора је била проблематика око преноса власништва меморијала Јиндриховице као и реконструкција и враћање у власништво Чешке куће у Београду.

Б. Векић је нагласио да је недавно информисан од стране чувара гробнице дошло до насилне провале у објекат меморијала, да се меморијал налази у незавидном и лошем материјалном стању, као и неопходност хитне реконструкције ради спречавања ширења влаге која би довела до урушавања самог меморијала. Амбасадор Б. Векић је упознао саговорника о свим релевантним чињеницама у вези са преносом власништва и замолио чешку страну за разумевање и подршку у вези са сарадњом са катастарским канцеларијама и институцијама локалне управе надлежним за решавање случаја и са постојећом документацијом из ове године позивајући се између осталог и на повељу Устава СЦГ, правно мишљење проф. др Гајића о сукцесији, након чега се Чешка страна се одредила према случају на недвосмислен начин, изјаснивши се да је, према њиховом виђењу, Р. Србија „јасан власник меморијала Јиндриховице“.