Printer Friendly Version Konferencija o energetskoj tranziciji Zapadnog Balkana u Pragu @ 13 October 2022 12:36 PM

12,10,2022

U organizaciji Ministarstva industrije i trgovine i Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike u Pragu je održana Konferencija o energetskoj tranziciji Zapadnog Balkana. Cilj događaja je bilo isticanje energetske politike EU i u njenim susednim zemljama, u kontekstu zelene tranzicije definisane Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan koji je usvojila EK 2020. god.

Događaj je okupio predstavnike administracije i biznisa iz ČR i EU, regionalne energetske eksperte i ambasadore zemalja Zapadnog Balkana, sa ciljem diskusije o izazovima energetske tranzicije u regionu. Republiku Srbiju predstavljao je ambasador RS u Pragu, Berislav Vekić.

Ambasador Berislav Vekić se zahvalio organizatorima na pozivu za učešće na jednoj ovakvoj značajnoj konferenciji. U svom izlaganju Vekić je istakao da je Republika Srbija menjala legislativu i da je sa izmenama zakona, akcionih planova i strategija stvorila dobre uslove za intenzivnije investiranje u obnovljive izvore energije. Ostvarivanje ovih aktivnosti stvorili su uslove za diversifikaciju resursa, povećanje sigurnosti u snabdevanju energijom, povećanje konkurentnosti, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i podsticanje odgovornog ponašanja prema energiji i klimatskim promenama. Plan Srbije je da do 2040. godine iz obnovljivih izvora energije dobije 40% energije, smanjenje emitovanja ugljen dioksida za 55% do 2030. godine.