Printer Friendly Version Конференција о енергетској транзицији Западног Балкана у Прагу @ 13 October 2022 12:34 PM

12,10,2022

У организацији Министарства индустрије и трговине и Министарства спољних послова Чешке Републике у Прагу је одржана Конференција о енергетској транзицији Западног Балкана. Циљ догађаја је било истицање енергетске политике ЕУ и у њеним суседним земљама, у контексту зелене транзиције дефинисане Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан који је усвојила ЕК 2020. год.

Догађај је окупио представнике администрације и бизниса из ЧР и ЕУ, регионалне енергетске експерте и амбасадоре земаља Западног Балкана, са циљем дискусије о изазовима енергетске транзиције у региону. Републику Србију представљао је амбасадор РС у Прагу, Берислав Векић.

Амбасадор Берислав Векић се захвалио организаторима на позиву за учешће на једној оваквој значајној конференцији. У свом излагању Векић је истакао да је Република Србија мењала легислативу и да је са изменама закона, акционих планова и стратегија створила добре услове за интензивније инвестирање у обновљиве изворе енергије. Остваривање ових активности створили су услове за диверсификацију ресурса, повећање сигурности у снабдевању енергијом, повећање конкурентности, смањење негативног утицаја на животну средину и подстицање одговорног понашања према енергији и климатским променама. План Србије је да до 2040. године из обновљивих извора енергије добије 40% енергије, смањење емитовања угљен диоксида за 55% до 2030. године.