Printer Friendly Version Premijer Fiala svečano otvorio rekonstruisani vrt Straka Akademije @ 31 August 2022 09:09 PM

31.08.2022.

Na poziv iz kabineta premijera Češke Vlade, Petr Fiale, ambasador Berislav Vekić prisustvovao je svečanom otvaranju rekonstruisanog vrta Straka Akademije. Svečanom skupu prisustvovali su pored premijera i ministara iz češke vlade, predsednik Senata, Miloš Vistričil, diplomatski kor, ugledne ličnosti iz češkog javnog života.

Straka Akademija je velelepna neobarokna građavina, današnje sedište češke vlade. Po želji grofa Jana Petra Strake, nakon izgradnje od 1896.g. je bio studetski dom za siromašnu decu. Od 1993.godine je sedište vlade Češke.

U svom obraćanju, premijer Fiala se zahvalio svima koji su učestvovali u projektu rekonstrukcije koja se radila po projektu arhitekte Františeka Jozefa Tomajera. Vrt Straka Akademije koristiće se u reprezentativne svrhe, ali će biti otvoren i kao turistička atrakcija, naglasio je premijer Češke. Tim povodom Fiala je zasadio stablo jabuke stare češke sorte Virdžin češka. Tokom rekonstrukcije popločana je površina od 5.000 kvadratnih metara, regenerisana trava na 11.000 kvadratnih metara, obnovljena živa ograda i zasađeno 380 ruža uz ranije negovanih 15.000 sadnica cveća.