Printer Friendly Version Премијер Фиала свечано отворио реконструисани врт Страка Академије @ 31 August 2022 09:05 PM

31.08.2022.

На позив из кабинета премијера Чешке Владе, Петр Фиале, амбасадор Берислав Векић присуствовао је свечаном отварању реконструисаног врта Страка Академије. Свечаном скупу присуствовали су поред премијера и министара из чешке владе, председник Сената, Милош Вистричил, дипломатски кор, угледне личности из чешког јавног живота.

Страка Академија је велелепна необарокна грађавина, данашње седиште чешке владе. По жељи грофа Јана Петра Страке, након изградње од 1896.г. је био студетски дом за сиромашну децу. Од 1993.године је седиште владе Чешке.

У свом обраћању, премијер Фиала се захвалио свима који су учествовали у пројекту реконструкције која се радила по пројекту архитекте Франтишека Јозефа Томајера. Врт Страка Академије користиће се у репрезентативне сврхе, али ће бити отворен и као туристичка атракција, нагласио је премијер Чешке. Тим поводом Фиала је засадио стабло јабуке старе чешке сорте Вирџин чешка. Током реконструкције поплочана је површина од 5.000 квадратних метара, регенерисана трава на 11.000 квадратних метара, обновљена жива ограда и засађено 380 ружа уз раније негованих 15.000 садница цвећа.