Printer Friendly Version Ambasador Vekić se sastao sa državnom sekretarkom Ivanom Hadži Stošić @ 14 July 2022 01:56 PM

14.07.2022.

Ambasador Berislav Vekić se sastao sa Ivanom Hadži Stošić, državnom sekretarkom u Ministarstvu životne sredine koja učestvuje kao gost na neformalnom ministarskom sastanku evropskih ministara životne sredine u Pragu od 12-14.07.2022.g. u sklopu predsedavanja Češke republike Savetom Evrope.

Ministri i drugi visoki predstavnici zemalja EU razgovarali su u Pragu o zaštiti prirode i biodiverziteta, uticaju rata u Ukrajini na životnu sredinu i prilagođavanju klimatskim promenama.

Češko predsedništvo je imalo za zadatak da istakne da je prilagođavanje klimatskim promenama usko povezano sa zaštitom biodiverziteta i obnavljanjem prirode. Sastanak je otvorila i prisutne pozdravila ministarka za životnu sredinu ČR, Ana Hubačkova. Debata o efektima rata u Ukrajini na prirodu i životnu sredinu imala je najveći broj prijavljenih govornika. Diskusiju ministara EU o ograničavanju, praćenju i naknadnoj sanaciji ozbiljne ekološke štete prouzrokovane ratom, otvorio je nabrajanjem ekoloških šteta lično ministar životne sredine Ukrajine, Ruslan Strileta.

Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičijus naglasio je da će tokom konferencije biti neophodno usaglasiti Globalni okvir biodiverziteta nakon 2020. godine, koji je ključna strategija za očuvanje i obnovu biodiverziteta i ekosistema u svetu za narednih deset godina.

Češka će predstavljati EU na važnoj konferenciji o biodiverzitetu COP 15 u Montrealu. Ministri su se stoga složili da, kao i za klimu, Evropa mora da bude svetski lider u biodiverzitetu i da sledi ambiciozne globalne ciljeve.