Printer Friendly Version Амбасадор Векић се састао са државном секретарком Иваном Хаџи Стошић @ 14 July 2022 01:51 PM

 

14.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић се састао са Иваном Хаџи Стошић, државном секретарком у Министарству животне средине која учествује као гост на неформалном министарском састанку европских министара животне средине у Прагу од 12-14.07.2022.г. у склопу председавања Чешке републике Саветом Европе.

Министри и други високи представници земаља ЕУ разговарали су у Прагу о заштити природе и биодиверзитета, утицају рата у Украјини на животну средину и прилагођавању климатским променама.

Чешко председништво је имало за задатак да истакне да је прилагођавање климатским променама уско повезано са заштитом биодиверзитета и обнављањем природе. Састанак је отворила и присутне поздравила министарка за животну средину ЧР, Ана Хубачкова. Дебата о ефектима рата у Украјини на природу и животну средину имала је највећи број пријављених говорника. Дискусију министара ЕУ о ограничавању, праћењу и накнадној санацији озбиљне еколошке штете проузроковане ратом, отворио је набрајањем еколошких штета лично министар животне средине Украјине, Руслан Стрилета.

Европски комесар за животну средину, океане и рибарство Виргинијус Синкевичијус нагласио је да ће током конференције бити неопходно усагласити Глобални оквир биодиверзитета након 2020. године, који је кључна стратегија за очување и обнову биодиверзитета и екосистема у свету за наредних десет година.

Чешка ће представљати ЕУ на важној конференцији о биодиверзитету ЦОП 15 у Монтреалу. Министри су се стога сложили да, као и за климу, Европа мора да буде светски лидер у биодиверзитету и да следи амбициозне глобалне циљеве.