Printer Friendly Version Ambasador Vekić sa Elvirom Kovač potpredsednicom Narodne skupštine Srbije @ 12 July 2022 12:07 PM

11.07.2022.

Ambasador Berislav Vekić sastao se sa potpredsednicom Narodne skupštine i predsednicom Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač, koja učestvuje na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica Evropske Unije (KOSAK) koji se u okviru češkog predsedavanja Savetom EU održava 11 i 12 jula 2022.g. u Pragu.

Sastanak su otvorili predsednik Senata Parlamenta Češke Miloš Vistričil, predsedavajući Odboru za evropske poslove češkog Senata David Smoljak i predsedavajući Odboru za evropske poslove češkog Predstavničkog doma Ondrej Benešik. Prvu sesiju pod nazivom „Predstavljanje prioriteta češkog Predsedavanja EU“ predstavio je ministar za spoljne poslove Češke Republike Jan Lipavski.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač je istakla da svako predsedavanje EU postavlja različite prioritete, ali važno je da vladavina prava i poštovanje međunarodnih principa ostanu na snazi, kao i da Evropska unija mora biti kredibilan partner koji će kroz različite mehanizme angažovanja i pristupa u regionu, uključujući i finansijsku podršku, omogućiti da države regiona brže i efikasnije ispunjavaju svoje obaveze. Na kraju svog izlaganja E. Kovač izrazila je nadu da će EU uspešno rešavati izazove pred kojima se nalazi, te da politika proširenja neće biti dovedena u pitanje.

U okviru druge sesije, razgovaralo se o trenutnim izazovima u oblasti medija kao i izazovima demokratije, odnosno zaštiti vladavine prava i pravne države. Učesnicima sastanka se video porukom obratila potpredsednica Evropske komisije za vrednost i transparentnost Vera Jurova kao i prvi potpredsednik Evropskog parlamenta Otmar Karaš i komesar za medije i borbu protiv dezinformisanja Mihal Klima.

Na sastanku predsedavajućih KOSAK učestvovali su članovi parlamenata država članica Evorpske unije, dok su države kandidati za članstvo učestvovali u statusu posmatrača, uključujući po prvi put parlamente Ukrajine i Moldavije, a ostali učesnici su bili u statusu specijalnog gosta. Plenarni KOSAK sastanak biće održan od 13. do 15. novembra 2022. godine u Pragu.