Printer Friendly Version Амбасадор Векић са Елвиром Ковач потпредседницом Народне скупштине Србије @ 12 July 2022 12:05 PM

11.07.2022.

Амбасадор Берислав Векић састао се са потпредседницом Народне скупштине и председницом Одбора за европске интеграције Елвиром Ковач, која учествује на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица Европске Уније (КОСАК) који се у оквиру чешког председавања Саветом ЕУ одржава 11 и 12 јула 2022.г. у Прагу.

Састанак су отворили председник Сената Парламента Чешке Милош Вистричил, председавајући Одбору за европске послове чешког Сената Давид Смољак и председавајући Одбору за европске послове чешког Представничког дома Ондреј Бенешик. Прву сесију под називом „Представљање приоритета чешког Председавања ЕУ“ представио је министар за спољне послове Чешке Републике Јан Липавски.

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је истакла да свако председавање ЕУ поставља различите приоритете, али важно је да владавина права и поштовање међународних принципа остану на снази, као и да Европска унија мора бити кредибилан партнер који ће кроз различите механизме ангажовања и приступа у региону, укључујући и финансијску подршку, омогућити да државе региона брже и ефикасније испуњавају своје обавезе. На крају свог излагања Е. Ковач изразила је наду да ће ЕУ успешно решавати изазове пред којима се налази, те да политика проширења неће бити доведена у питање.

У оквиру друге сесије, разговарало се о тренутним изазовима у области медија као и изазовима демократије, односно заштити владавине права и правне државе. Учесницима састанка се видео поруком обратила потпредседница Европске комисије за вредност и транспарентност Вера Јурова као и први потпредседник Европског парламента Отмар Караш и комесар за медије и борбу против дезинформисања Михал Клима.

На састанку председавајућих КОСАК учествовали су чланови парламената држава чланица Еворпске уније, док су државе кандидати за чланство учествовали у статусу посматрача, укључујући по први пут парламенте Украјине и Молдавије, а остали учесници су били у статусу специјалног госта. Пленарни КОСАК састанак биће одржан од 13. до 15. новембра 2022. године у Прагу.