Printer Friendly Version Ambasador Vekić prisustvovao je svečanom koncertu povodom početka češkog predsedavanja Savetom EU @ 9 July 2022 06:34 PM

8.7.2022

U petak, 8. jula 2022. godine, održan je svečani koncert povodom češkog predsedavanja Savetom EU u prostorijama Rudolfinuma u Pragu. Svečanoj manifestaciji prisustvovali su predsednik ČR Miloš Zeman, predsednik Vlade ČR Petr Fiala, ministri iz Vlade ČR, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici čeških javnih institucija i ugledne ličnosti ČR.

Pred početak koncerta, okupljenima se obratio premijer ČR Petr Fiala: „Namerno smo izabrali muziku. Prvi koncert održan je u Litomišlu tokom sastanka sa Evropskom komisijom, a danas je češko predsedavanje zvanično dovedeno u Prag. Svi razumemo muziku, bez obzira na jezike koje govorimo. Muzika je takođe raznolika, kao što su različite države Evropske unije“, rekao je premijer Češke Petr Fiala.

Nakon predsednika Vlade ČR, gostima svečanog koncerta se obratio predsednik ČR, Miloš Zeman: „Evropska unija predstavlja države koje su povezane izborom, izborom slobode. Dobro je shvatiti da sloboda nije sama po sebi očigledna niti udobna, i da je stalno nečim ugrožena. Poželeo bih Češkoj da radi dobar posao na čelu naroda i država koje su povezane izborom slobode“, rekao je predsednik Češke Miloš Zeman.

Nakon intoniranja češke himne i himne Evropske Unije, nastupio je Tomaš Kačo sa PKF – Praškom filharmonijom pod dirigentskom palicom Jana Kučere. Tokom umetničkog muzičkog programa izvedena je i kompozicija „Jače od juče“ koju je Tomaš Kačo komponovao specijalno za češko predsedništvo.

Program koncerta je osmišljen da odrazi češki identitet, da prikaže muzičku tradiciju u modernom smislu i da predstavi savremeno češko delo koje izražava nacionalno i evropsko samopouzdanje. Dramaturgija svečane večeri suprotstavila je tradiciju i sadašnjost i povezala klasičnu muziku sa drugim žanrovima - sa popularnom muzikom, džezom ali i sa češkim folklorom.