Printer Friendly Version Амбасадор Векић присуствовао је свечаном концерту поводом почетка чешког председавања Саветом ЕУ @ 9 July 2022 06:29 PM

8.7.2022

У петак, 8. јула 2022. године, одржан је свечани концерт поводом чешког председавања Саветом ЕУ у просторијама Рудолфинума у Прагу. Свечаној манифестацији присуствовали су председник ЧР Милош Земан, председник Владе ЧР Петр Фиала, министри из Владе ЧР, представници дипломатског кора, представници чешких јавних институција и угледне личности ЧР.

Пред почетак концерта, окупљенима се обратио премијер ЧР Петр Фиала: „Намерно смо изабрали музику. Први концерт одржан је у Литомишлу током састанка са Европском комисијом, а данас је чешко председавање званично доведено у Праг. Сви разумемо музику, без обзира на језике које говоримо. Музика је такође разнолика, као што су различите државе Европске уније“, рекао је премијер Чешке Петр Фиала.

Након председника Владе ЧР, гостима свечаног концерта се обратио председник ЧР, Милош Земан: „Европска унија представља државе које су повезане избором, избором слободе. Добро је схватити да слобода није сама по себи очигледна нити удобна, и да је стално нечим угрожена. Пожелео бих Чешкој да ради добар посао на челу народа и држава које су повезане избором слободе“, рекао је председник Чешке Милош Земан.

Након интонирања чешке химне и химне Европске Уније, наступио је Томаш Качо са ПКФ – Прашком филхармонијом под диригентском палицом Јана Кучере. Током уметничког музичког програма изведена је и композиција „Јаче од јуче“ коју је Томаш Качо компоновао специјално за чешко председништво.

Програм концерта је осмишљен да одрази чешки идентитет, да прикаже музичку традицију у модерном смислу и да представи савремено чешко дело које изражава национално и европско самопоуздање. Драматургија свечане вечери супротставила је традицију и садашњост и повезала класичну музику са другим жанровима - са популарном музиком, џезом али и са чешким фолклором.