Printer Friendly Version Ambasador Vekić prisustvovao na Nacionalnom industrijskom samitu 2022 @ 14 June 2022 08:53 AM

10.06.2022.

Nacionalni industrijski samit (NIS) je jedinstveni skup u ČR, koji se održava na najvišem nivou iz godine u godinu, koji ima za cilj da okupi industrijsku, naučnu i političku elitu ČR, kako bi se pozabavili aktuelnim pitanjima pravca i razvoja češke industrije, a ove godine posebno u pogledu ekonomske krize izazvane zbog rata u Ukrajini.

Nacionalni centar za industriju pripremio je Analizu češke industrije povodom Nacionalnog industrijskog samita, koji je održan 10. juna u Vitlejemskoj kapeli. Analiza je zasnovana na podacima dobijenim tokom 237 intervjua sa ključnim predstavnicima odabranih kompanija u češkoj industriji, između ostalog i kompanija poput „Delloite“, „Škoda“, „ČEZ“, „Češka Sporitelna“...

Češka industrija se ove godine suočava sa jednim od najtežih perioda u svojoj istoriji. Direktori su potvrdili prosečan rast prodaje od samo 4,1%. Uzimajući u obzir trenutnu stopu inflacije od 16%, to znači visok realan pad. Kompanije u ČR ne uspevaju u potpunosti da kompenzuju dramatično rastuće troškove povećanjem produktivnosti rada ili ih u potpunosti odražavaju u cenama svojih proizvoda. Zbog toga će većina proizvodnih preduzeća (65%) morati da se nosi sa smanjenjem profita ove godine.

Na panelu, organizovanom u sklopu samita, rečeno je, između ostalog i da je industrija u ČR u „situaciji neizvesnosti bez presedana“. Cene sirovina, materijala, energije i transporta neočekivano rastu velikom brzinom u ČR. Vremena isporuke materijala se produžavaju. Odabrane komponente nedostaju na tržištu na neuobičajeno visokom nivou, što koči čitavu industriju. Sindikati očekuju velika povećanja plata, a da li će baš tako i biti. Ali evidentno je da kvalifikovanih radnika nedostaje.