Printer Friendly Version Амбасадор Векић присуствовао на Националном индустријском самиту 2022 @ 14 June 2022 08:49 AM

10.06.2022.

Национални индустријски самит (НИС) је јединствени скуп у ЧР, који се одржава на највишем нивоу из године у годину, који има за циљ да окупи индустријску, научну и политичку елиту ЧР, како би се позабавили актуелним питањима правца и развоја чешке индустрије, а ове године посебно у погледу економске кризе изазване због рата у Украјини.

Национални центар за индустрију припремио је Анализу чешке индустрије поводом Националног индустријског самита, који је одржан 10. јуна у Витлејемској капели. Анализа је заснована на подацима добијеним током 237 интервјуа са кључним представницима одабраних компанија у чешкој индустрији, између осталог и компанија попут „Delloite“, „Škoda“, „ČEZ“, „Češka Sporitelna“...

Чешка индустрија се ове године суочава са једним од најтежих периода у својој историји. Директори су потврдили просечан раст продаје од само 4,1%. Узимајући у обзир тренутну стопу инфлације од 16%, то значи висок реалан пад. Компаније у ЧР не успевају у потпуности да компензују драматично растуће трошкове повећањем продуктивности рада или их у потпуности одражавају у ценама својих производа. Због тога ће већина производних предузећа (65%) морати да се носи са смањењем профита ове године.

На панелу, организованом у склопу самита, речено је, између осталог и да је индустрија у ЧР у „ситуацији неизвесности без преседана“. Цене сировина, материјала, енергије и транспорта неочекивано расту великом брзином у ЧР. Времена испоруке материјала се продужавају. Одабране компоненте недостају на тржишту на неуобичајено високом нивоу, што кочи читаву индустрију. Синдикати очекују велика повећања плата, а да ли ће баш тако и бити. Али евидентно је да квалификованих радника недостаје.