Printer Friendly Version KOMEMORATIVNE SVEČANOSTI SRBIJE U ČEŠKOJ @ 29 April 2022 08:12 PM

Prema Državnom programu obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, a povodom obeležavanja 104. godišnjice smrti Gavrila Principa i odavanja počasti stradalima u Prvom svetskom ratu, od 27.04.o.g. u Češkoj Republici, u ime Vlade R. Srbije boravili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa državnim sekretarom Miodragom Kaporom, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeti Vojne Akademije, studenti i predstavnici Policijsko-kriminalističkog univerziteta iz Beograda.

Dana 28.04. o.g. delegacija je posetila Terezin, gde je, nakon organizovanog obilaska, održana komemorativna svečanost i polaganje venaca. Tom prilikom prisutni su obišli ćelije u kojima su tamnovali G. Princip i ostali učesnici sarajevskog atentata.

Ceremonija polaganja venaca održana je i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Olšanskom groblju u Pragu, gde je doček organizovao sveštenik Srđan Jablanović. U kripti crkve u kojoj se nalazi spomen kosturnica sa srpskim vojnicima nastradalim u Prvom svetskom ratu i spomen ploča kralju Aleksandru Karađorđeviću, održan je pomen, a zatim i ceremonija polaganja venca.

Narednog dana, delegacija je obišla Jindrihovice, gde je održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kod spomen-kosturnice, u kojoj počiva 7.100 srpskih zarobljenika iz Prvog svetskog rata, čime je okončan program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova u Češkoj za ovu godinu.

U svim ceremonijama aktivno je učestvovao i predstavnik Ambasade.