Printer Friendly Version КОМЕМОРАТИВНЕ СВЕЧАНОСТИ СРБИЈЕ У ЧЕШКОЈ @ 29 April 2022 08:09 PM

Према Државном програму обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, а поводом обележавања 104. годишњице смрти Гаврила Принципа и одавања почасти страдалима у Првом светском рату, од 27.04.о.г. у Чешкој Републици, у име Владе Р. Србије боравили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са државним секретаром Миодрагом Капором, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне Академије, студенти и представници Полицијско-криминалистичког универзитета из Београда.

Дана 28.04. о.г. делегација је посетила Терезин, где је, након организованог обиласка, одржана комеморативна свечаност и полагање венаца. Том приликом присутни су обишли ћелије у којима су тамновали Г. Принцип и остали учесници сарајевског атентата.

Церемонија полагања венаца одржана је и у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу у Прагу, где је дочек организовао свештеник Срђан Јаблановић. У крипти цркве у којој се налази спомен костурница са српским војницима настрадалим у Првом светском рату и спомен плоча краљу Александру Карађорђевићу, одржан је помен, а затим и церемонија полагања венца.

Наредног дана, делегација је обишла Јиндриховице, где је одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти код спомен-костурнице, у којој почива 7.100 српских заробљеника из Првог светског рата, чиме је окончан програм обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова у Чешкој за ову годину.

У свим церемонијама активно је учествовао и представник Амбасаде.