Printer Friendly Version Промоција чешко-српске асоцијације у Амбасади РС у Прагу @ 30 March 2022 03:01 PM

У Амбасади Републике Србије у Прагу одржан је свечани скуп на ком је промовисана је Чешко-српска асоцијација. Догађају су присуствовале бројне угледне личности из области политике, привреде, уметности и науке, као и представници српске дијаспоре са простора Чешке Републике.

Амбасадор Берислав Векић је у поздравној речи посебно истакао вишевековне добре односе између две пријатељске земље као и одличне билатералне односе који се из године у годину све више унапређују. Истакнута је успешна спољно-трговинска размена која је у 2021.године била за 21% већа него рекордне 2020.године.

Испред Чешко-српске асоцијације обратили су се г. Радим Паненка и г. Мариан Степановић и том приликом упознали уважени скуп са досадашњим активностима као и будућим плановима рада асоцијације. На округлом столу говорили су г. Рудолф Јиндрак, чешки дипломата, амбасадор, а од 2017. г. директор одељења за спољне послове Канцеларије председника Чешке Републике, г. Петр Мацинка, са Института „Вацлав Клаус“ који се званицама обратио и том приликом прочитао писмо (овде) бившег председника ЧР, г. Вацлава Клауса који је био спречен да присуствује скупу као и г. Јарослав Фолдина, народни посланик и председник Чешко-српског интерпарламентарног одбора Парламента ЧР. Дискусију у којој су учешће узели сви присутни гости водио је новинар г. Милутин Илић. У пријатној атмосфери истакнута је потреба још већег ангажовања у области економије обзиром да је установљено да постоје бројне могућности за унапређење међутрговинске размене и нове инвестиције. Изнесени су мирољубиви ставови везани за украјинску кризу са надом да се она што пре оконча уз жал због жртава и великог броја избеглица. Разговарало се о новим пројектима из области културе који ће у наступајућем периоду бити организовани под окриљем асоцијације. Скуп је завршен пригодним коктелом који је уприличен у ту част.