Printer Friendly Version Obeležena 23. godišnjica nelegalnog bombardovanja nekadašnje Jugoslavije u Pragu @ 25 March 2022 03:27 PM

 

Sinoć tačno u 20.05 časova u Pragu, ispred ambasade Republike Srbije se 23. put obeležio pomen žrtvama nelegalnog bombardovanja nekadašnje Jugoslavije pred velikim brojem okupljenih građana. Organizator ove već tradicionalne akcije je češko udruženje prijatelja Srba sa Kosova čiji je predsednik poznati režiser Vaclav Dvoržak.

Pred okupljenim građanima obratio se organizator skupa režiser Dvoržak koji je istakao da Jugoslavija nikoga nikada nije ugrožavala, da je taj akt bombardovanja bio varvarski i ubijanje civila bez razloga.

Poslanik češkog parlamenta Jaroslav Foldina je rekao da je to bilo grubo kršenje međunarodnog prava i da je od tog trenutka međunarodno pravo zamenila sila što se radi i dan danas i stvara probleme u međunarodniom pravu.

Govorili su još poslanik evropskog parlamenta dr. Ivan David i književnica Lenka Prohaskova koji su takođe osudili bombardovanje.

Nakon obeležavanja pomena žrtvama i paljenja sveća, ambasador Berislav Vekić je primio učesnike skupa u ambasadu na kraći razgovor i koktel, što je proteklo u vrlo srdačnoj i prijatnoj atmosferi u znaku bliskih odnosa dva bratska naroda.