Printer Friendly Version Обележена 23. годишњица нелегалног бомбардовања некадашње Југославије у Прагу @ 25 March 2022 03:23 PM

 

Синоћ тачно у 20.05 часова у Прагу, испред амбасаде Републике Србије се 23. пут обележио помен жртвама нелегалног бомбардовања некадашње Југославије пред великим бројем окупљених грађана. Организатор ове већ традиционалне акције је чешко удружење пријатеља Срба са Косова чији је председник познати режисер Вацлав Дворжак.

Пред окупљеним грађанима обратио се организатор скупа режисер Дворжак који је истакао да Југославија никога никада није угрожавала, да је тај акт бомбардовања био варварски и убијање цивила без разлога.

Посланик чешког парламента Јарослав Фолдина је рекао да је то било грубо кршење међународног права и да је од тог тренутка међународно право заменила сила што се ради и дан данас и ствара проблеме у међународном праву.

Говорили су још посланик европског парламента др. Иван Давид и књижевница Ленка Прохаскова који су такође осудили бомбардовање.

Након обележавања помена жртвама и паљења свећа, амбасадор Берислав Векић је примио учеснике скупа у амбасаду на краћи разговор и коктел, што је протекло у врло срдачној и пријатној атмосфери у знаку блиских односа два братска народа.