Printer Friendly Version Konferencija Višegradske četvorke o proširenju Evropske unije na zapadni Balkan @ 13 December 2021 11:21 AM

 

U ambasadi Republike Mađarske, održana je konferencija V4 o proširenju EU na Zapadni Balkan u okviru predsedavanja R. Mađarske (2021/2022) Višegradskom grupom. Konferencija je organizovana u saradnji sa Institutom za politiku i društvo (Češka Republika) i Međunarodnim Višegradskim Fondom. Na konferenciji je bilo prisutno preko dvadeset ambasadora zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Na konferenciji su govorili : ambasador Republike Mađarske Mikloš Boroš, Kristina Varju, ministarska komesarka za presedavanje R. Mađarske u V4 ispred Ministarstva spoljnih poslova i trgovine R.Mađarske, Jan Mahaček predsedavajući Intstituta za politiku i društvo, ambasador Petr Mareš, izvršni direktor Međunarodnog Višegradskog Fonda.

Na konferenciji je učešće uzeo i ambasador Republike Srbije, Berislav Vekić koji je upoznao prisutne učesnika o svim reformama koje je poslednjih godina uradila Republika Srbija na polju vladavine prava, borbe protiv korupcije, reforma pravosuđa i jačanju uloge civilnog sektora. Istakavši da nakon sprovedene fiskalne konsolidacije, Srbija beleži najbrži kumulativni ekonomski rast u Evropi i da će ovu godinu završti sa rastom od 7,5%. Svi govornici koji su uzeli učešće pohvalili su i podržali napore Srbije na evropskom putu, istakavši da je rezultat tog rada i otvaranje klastera 4. Na konferenciji se razgovaralo i o migrantskoj krizi na granici između Poljske i Belorusije, kao i o početku pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ambasador RS, Berislav Vekić se nakon završene konferencije, zahvalio govornicima na ne skrivenoj podršci.