Printer Friendly Version Конференција Вишеградске четворке о проширењу Европске уније на западни Балкан @ 13 December 2021 11:19 AM

 

У амбасади Републике Мађарске, одржана је конференција В4 о проширењу ЕУ на Западни Балкан у оквиру председавања Р. Мађарске (2021/2022) Вишеградском групом. Конференција је организована у сарадњи са Институтом за политику и друштво (Чешка Република) и Међународним Вишеградским Фондом. На конференцији је било присутно преко двадесет амбасадора земаља чланица ЕУ и земаља Западног Балкана.

На конференцији су говорили : амбасадор Републике Мађарске Mиклош Борош, Кристина Варју, министарска комесарка за преседавање Р. Мађарске у В4 испред Министарства спољних послова и трговине Р.Мађарске, Јан Махачек председавајући Интститута за политику и друштво, амбасадор Петр Мареш, извршни директор Међународног Вишеградског Фонда.

На конференцији је учешће узео и амбасадор Републике Србије, Берислав Векић који је упознао присутне учесника о свим реформама које је последњих година урадила Република Србија на пољу владавине права, борбе против корупције, реформа правосуђа и јачању улоге цивилног сектора. Истакавши да након спроведене фискалне консолидације, Србија бележи најбржи кумулативни економски раст у Европи и да ће ову годину завршти са растом од 7,5%. Сви говорници који су узели учешће похвалили су и подржали напоре Србије на европском путу, истакавши да је резултат тог рада и отварање кластера 4. На конференцији се разговарало и о мигрантској кризи на граници између Пољске и Белорусије, као и о почетку преговора EУ са Северном Македонијом и Албанијом. Амбасадор РС, Берислав Векић се након завршене конференције, захвалио говорницима на не скривеној подршци.