Printer Friendly Version Селаковић: Снажна подршка В4 европској перспективи западног Балкана @ 28 June 2021 06:51 PM

28. јун 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Познању на састанку министара спољних послова Вишеградске групе (В4) и западног Балкана.

Селаковић је поручио да је данашњи сусрет био је прилика да се још једном потврди снажна подршка В4 европској перспективи западног Балкана, укаже на потребе наставка реформи наших друштава уз сво разумевање оних препрека које се пред нама налазе, а нису биле пред државама чланицама В4 када су оне приступале ЕУ.

Шеф српске дипломатије истакао је да су Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, када су преговарале о чланству у ЕУ, тачно знале да, када спроведу одређене реформе и обавезе, у том моменту имају и датум свог уласка у ЕУ, а да је то оно што западни Балкан данас нема.

„Ово је била још једна прилика да се апелује на колеге да њихова подршка нама буде још чвршћа, да се заобиђе оно што нам се учинило да постоји на западном Балкану, а то је да се подизање билатералних питања користи и служи као једна врста препреке наставку европског пута, и да покажемо у неким стварима јединство“, објаснио је министар.

Министар је нагласио да је на данашњем састанку разговарано и о значају регионалног повезивања, пре свега економског, и посебно подвукао да Србија, кроз политику председника Вучића и иницијативу „мини шенген“, показује на сваком кораку колико је судбина читавог региона важна као што је важна и судбина саме Србије.

„За нас је важно да европске интеграције нуде очување мира и стабилности у региону. Мир и стабилност у региону западног Балкана за нас су од суштинске важности. Србија допринос очувању мира и стабилности даје на сваком кораку и наставиће то да ради“, поручио је Селаковић, изражавајући уверење и да ће Брисел на одговарајући начин вредновати све оно што смо урадили на европском путу.