Printer Friendly Version Брнабић испратила авион са донацијом вакцина за грађане Чешке @ 31 May 2021 02:48 PM

31. мај 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић испратила је данас са Аеродромa „Никола Тесла“ авион са донацијом од 100.000 вакцина „Фајзер“ упућеном грађанима Републике Чешке.

Заједно са премијерком, авион је са бeоградског аеродрома испратио и амбасадор Републике Чешке у Србији Томаш Кухта.

Влада Србије је на седници одржаној 20. маја одлучила да Србија поклони Чешкој 100.000 вакцина „Фајзер-Бионтек“, као знак солидарности са грађанима те земље у борби против епидемије вируса корона.

Брнабић је истакла да је слањем данашње донације Влада Србије испунила обећање које је председник Србије Александар Вучић дао чешком премијеру Андреју Бабишу током недавне званичне посете тој земљи.

Велико нам је задовољство што можемо да помогнемо Чешкој. Ово је само још један гест солидарности и посвећености нашем пријатељству и партнерству, поручила је премијерка.

Она је пожелела председнику Чешке Милошу Земану, Влади и грађанима те земље да што пре победе корона вирус и да сви заједно наставимо нормалан живот и да се економски развијамо.

Брнабић је саопштила да је у Србији до сада првом дозом вакцинисано 2.533.844 пунолетних грађана, што је око 47 одсто пунолетне популације, а ревакцинисана је 2.055.471 особа, што је 38 одсто укупне популације.

Циљ је, како је додала, да се до 21. јуна макар једном дозом вакцинише више од 50 одсто пунолетне популације.

Према њеним речима, циљ је да што пре имамо 56 одсто ревакцинисане популације, имајући у виду искуство Израела, где је ситуација била безбедна и мере су могле да се попусте када су достигли тај проценат ревакцинисаних.

То је први циљ који смо поставили и што више буде грађана вакцинисано, то боље, поручила је Брнабић одговарајући на питања новинара да ли постоји неки конкретан циљ који треба достићи да би се релаксирале мере.

Она је нагласила да би волела да се свако ко може вакцинише, јер тако штитимо једни друге.

То је за мене питање националне безбедности и основне грађанске дужности и одговорности, да се до 21. јуна макар првом дозом вакцинише више од 50 одсто пунолетне популације, поновила је премијерка.

То је доста амбициозно и трудимо се да разним фестивалима кроз кампању за младе то постигнемо до 21. јуна, истакла је она и додала да ће наставити да путује и апелује на људе како би схватили колико је то важно.

Брнабић је напоменула да попуштање мера у Србији зависи и од ситуације у региону и Европи, и навела да се очекује прилив људи у нашу земљу, пословно или туристички.

Не треба губити из вида да вирус може да се унесе у сваком тренутку, као ни то да док нисмо сви безбедни, није нико безбедан, поручила је премијерка.

Она је најавила да ће Србија донирати по 10.000 вакцина „Астра Зенека“ Црној Гори, Кантону Сарајево и Републици Српској и прецизирала да је наша земља до сада региону донирала укупно 102.190 доза вакцина „Фајзер“, „Спутњик В“ и „Астра Зенека“.

Премијерка је истакла да Србија гради фабрику вакцина јер жели да њени грађани у будућности буду у потпуности заштићени од Ковида-19 и сличних вируса, као и да може да помогне и земљама у региону, Европи и свету.

То радимо зато што размишљамо проактивно. И од почетка пандемије смо желели да будемо 100 одсто сигурни да су наши грађани, шта год да се деси, у потпуности заштићени и обезбеђени. Надамо се да ће ове вакцине значити крај пандемије корона вируса за Србију и њене грађане, али не може бити крај док нису сви безбедни, указала је она.

Према њеним речима, уколико је потребно да додатно помогнемо региону, као и било коме другом, желимо да будемо у прилици да то и учинимо, јер док нису сви победили корона вирус, нисмо ни ми.

Такође, како је додала, држава жели да буде сигурна да ће грађани бити безбедни ако се испостави да је потребна трећа доза, такозвана бустер вакцина, или уколико је потребно да се након годину или две поново вакцинишемо.

Тако смо размишљали када смо се борили за ове вакцине и зато смо једна од најуспешнијих земаља у Европи и можемо да помогнемо и неком другом, рекла је она.

Ако неће бити потребна производња вакцина, то ће нам остати као заиста добра инвестиција, која ће се све више базирати на биотехнологији и биоинформатици, на производњи разних лекова и вакцина за било шта што може да дође у будућности, подвукла је председница Владе.

То је нешто што ће бити инвестиција за будућност, ако не за корона вирус, онда за неку другу борбу, закључила је Брнабић.

Извор: www.srbija.gov.rs

Фото: www.srbija.gov.rs