Printer Friendly Version Селаковић и Петричек: Наставак добре сарадње и дијалога @ 30 March 2021 03:41 PM

30. март 2021.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са шефом дипломатије Чешке Републике Томашом Петричеком.

Шефови дипломатија Србије и Чешке, Никола Селаковић и Томаш Петричек, сагласили су се данас да су односи две земље традиционално добри и пријатељски и да данашња посета чешке делегације Београду представља динамику и континуитет политичког дијалога који постоји на свим нивоима.

Селаковић је навео да ће добре и традиционално пријатељске односе потврдити и посета председника Александра Вучића Прагу 18. и 19. маја и захвалио Петричеку, чешкој Влади и председнику Милошу Земану на снажној подршци Србији у европским интеграцијама.

„Чешка искрено и снажно подржава европски пут Србије и уверени смо да ћемо током португалског председавања имати и одржавање Међувладине конференције у што скорије време“, казао је Селаковић на заједничкој конференцији за новинаре.

Додао је да је током састанка са Петричеком разговарао и о дијалогу Београда и Приштине и регионалној сарадњи.

Истакао је да је Србија била, јесте и биће спремна да Чешкој пружи подршку у даљој борби против епидемије Kовид 19 и свему што она проузрокује.

„Чињеница да је данас одржан бизнис форум говори о томе да постоји са обе стране спремност да и након пандемије ковид 19 помажемо једни другима и привредно у превазилажењу лоших економских последица пандемије“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је економска сарадња досегла ниво годишње размене од скоро 1,2 милирајди евра, од чега је српски извоз у Чешку више од 635 милиона евра и упркос пандемији ковида-19 показао је тенденцију раста, а не пада.

Према његовим речима, сусрет у Београду добија на значају још више чињеницом да је са министром Чешке дошло и 20 пословних људи који су имали састанке са колегама из Привредне коморе Србије, међу којима су представници компанија које инвестирају или планирају да инвестирају у нашој земљи.

"То је први одлазак делегације Чешке од почетка пандемије и тиме је додат већи значај овој посети и јачању односа“, казао је Селаковић.

Он је рекао да су разговарали и о културној сарадњи и да је Србија спремна да подржи одржавање изложбе у Прагу о чешко - српским историјским односима, као и да су упутили молбу за очување посебног лектората за српски језик на Kарловом Универзитету у Прагу.

Министар Петричек изразио је задовољство што је данас у Београду са делегацијом предузетника и захвалио се на организацији привредног форума у околностима које диктира пандемија вируса корона.

"Можемо данас да се надовежемо на традиционално добре односе и да разговарамо о развијању економске сарадње. Чешка је заинтересована да са Србијом ради на развијању сарадње у области трговине, економским инвестицијама, стратешким секторима као што су на пример железнички саобраћај, паметни градови“, казао је Петричек.

Истакао је да чешке фирме спадају у значајне инвеститоре у српску економију.

Петричек наглашава да Чешка подржава Србију у европским интеграцијама и каже да сматрају да процес проширења треба да иде брже.

"За време португалског председавања желимо да пошаљемо нове импулсе када је у питању процес проширења, али да се усмеримо и на практичну дебату. Чешка је као и Србија морала да се спрема за улазак у ЕУ и спремни смо да пренесемо сва наша искуства Србији“, казао је Петричек.

Шеф чешке дипломатије је навео да желе да ојачају и сарадњу у области туризма и у том смислу навео да чешки туристи до сада нису довољно открили Србију, као и да Чешка жели више српских туриста.

Током дана, како је навео, очекују их и разговори о регионалној сарадњи.

Петричек наглашава да Чешка традиционално подржава државе Западног Балкана када је у питању сарадња са Вишеградским фондом.

Извор: Танјуг