Printer Friendly Version Selaković: Češki preduzetnici su tradicionalni investitori u srpsku privredu @ 30 March 2021 01:18 PM

30. mart 2021.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije rekao je danas da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama i ukazao da pandemija nije bitno uticala na obim ukupne trgovinske razmene.

„Vrednost robne razmene beleži kontinuirani rast i u poslednje tri godine premašuje milijardu evra“, poručio je danas Selaković na otvaranju srpsko-češkog Poslovnog foruma.

Selaković je ukazao da su Češka i češki preduzetnici tradicionalni investitori u srpsku privredu i istakao da je uveren da ima još mnogo prostora za dodatno jačanje saradnje.

Ministar je ukazao da je prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom 2021. godine, na teritoriji naše zemlje registrovano 219 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Češke.

Govoreći o brojnim uspešnim investcijama iz Češke, ministar je izdvojio kompanije „Avia prajm“ koja je kupila „Jat tehniku“, „Sebre Holding“ koja je kupila građevinsko zemljište na lokaciji Marina Dorćol u Beogradu, češku investicionu „PPF grupu“ koja je preuzela kompaniju Telenor uz kupovinu i 100% vlasništva „Telenor banke a.d. Beograd“, kompaniju „Matoni 1873“ - najvećeg češkog proizvođača i distributera bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom „Pepsiko“ kupila srpsku kompaniju „Knjaz Miloš“.

Ministar je ukazao i na potencijale za veće prisustvo čeških investitora u oblasti banjskog turizma, a kao jednu od najznačajnijih tema današnjeg skupa i razgovora sa češkim privrednicima, Selaković je izdvojio saradnju na polju vinske industrije i izvoz srpskih vina.

Selaković je posebno pomenuo i izvoznu strategiju Češke prema kojoj je naša zemlja svrstana na listu 12 prioritetnih zemalja za češka ulaganja i strategiju usmerenu na prebacivanje izvozno orijentisane proizvodnje u druge države. S tim u vezi, posebno je naglasio da će održavanje 13. redovnog zasedanja Mešovitog komiteta u Pragu, tokom ove godine, doprineti daljem ekonomskom i poslovnom približavanju Srbije i Češke.

Na današnjem Forumu, šef srpske diplomatije izneo je i osnovne makroekonomske parametre Srbije, prema kojima je Kovid-19 i globalno usporavanje imalo manje posledice na Srbiju u odnosu na ostale evropske zemlje zbog postignute makroekonomske i finansijske stabilnosti, prethodne dinamike rasta, stvorenog fiskalnog prostora, pravovremenog i sveobuhvatnog paketa mera, nivoa sistema zdravstvene zaštite i strukture ekonomije.

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u 2020. godini zabeležila smanjenje BDP-a od 1,0%, a očekujemo da rast BDP-a u 2021. godini bude u rasponu od 5,0% do 6,0 %“, istakao je Selaković i dodao da su donete mere ekonomske politike uspele da ograniče efekat krize i minimizuju ekonomski pad.

Selaković je rekao i da su makroekonomska stabilizacija i popravljanje poslovnog ambijenta doprineli visokom prilivu stranih direktnih investicija od 10,3 milijardi evra u periodu od 2018-2020. godine, od čega je u 2020. godini priliv stranih direktnih investicija iznosio 3,0 milijarde evra. Takođe, izdvojio je podatak da je u januaru zabeležen rekordan suficit tekućeg računa, od oko 250 miliona evra, uz nastavak visokog priliva stranih direktnih investicija (232 miliona evra).

Selaković je Biznis forum otvorio zajedno sa svojim češkim kolegom, Tomašom Petričekom, i tom prilikom zahvalio ministru i delegaciji čeških privrednika na poseti, izrazivši uverenje da će ova poseta doprineti daljem jačanju dijaloga i saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar inostranih poslova Češke Tomaš Petriček, rekao je da mu predstavlja veliku čast to što je u prilici da prisustvuje događaju koji je organizovan u vreme pandemije virusa korona.

Obraćajući se prisutnima, istakao je da je ostvarena robna razmena od 1,2 milijarde evra prošle godine veoma važna s obzirom da je 2020. godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu jako teška za ceo svet.

Petriček je izrazio nadu da će na današnjem forumu privrednici obe zemlje naći svoje buduće partnere i time uvećati profit.

Današnji forum organizovale su privredne komore Srbije i Češke i na njemu je učestvovalo 17 kompanija iz Češke i 23 iz Srbije.