Printer Friendly Version Селаковић: Чешки предузетници су традиционални инвеститори у српску привреду @ 30 March 2021 01:13 PM

30. март 2021.

Министар спољних послова Републике Србије рекао је данас да је билатерална економска сарадња Србије и Чешке заснована на развијеној трговинској размени и растућим чешким инвестицијама и указао да пандемија није битно утицала на обим укупне трговинске размене.

„Вредност робне размене бележи континуирани раст и у последње три године премашује милијарду евра“, поручио је данас Селаковић на отварању српско-чешког Пословног форума.

Селаковић је указао да су Чешка и чешки предузетници традиционални инвеститори у српску привреду и истакао да је уверен да има још много простора за додатно јачање сарадње.

Министар је указао да је према подацима Агенције за привредне регистре, закључно са 8. мартом 2021. године, на територији наше земље регистровано 219 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Чешке.

Говорећи о бројним успешним инвестцијама из Чешке, министар је издвојио компаније „Авиа прајм“ која је купила „Јат технику“, „Себре Холдинг“ која је купила грађевинско земљиште на локацији Марина Дорћол у Београду, чешку инвестициону „ППФ групу“ која је преузела компанију Теленор уз куповину и 100% власништва „Теленор банке а.д. Београд“, компанију „Матони 1873“ - највећег чешког произвођача и дистрибутера безалкохолних пића у централној Европи, која је заједно са компанијом „Пепсико“ купила српску компанију „Књаз Милош“.

Министар је указао и на потенцијале за веће присуство чешких инвеститора у области бањског туризма, а као једну од најзначајнијих тема данашњег скупа и разговора са чешким привредницима, Селаковић је издвојио сарадњу на пољу винске индустрије и извоз српских вина.

Селаковић је посебно поменуо и извозну стратегију Чешке према којој је наша земља сврстана на листу 12 приоритетних земаља за чешка улагања и стратегију усмерену на пребацивање извозно оријентисане производње у друге државе. С тим у вези, посебно је нагласио да ће одржавање 13. редовног заседања Мешовитог комитета у Прагу, током ове године, допринети даљем економском и пословном приближавању Србије и Чешке.

На данашњем Форуму, шеф српске дипломатије изнео је и основне макроекономске параметре Србије, према којима је Ковид-19 и глобално успоравање имало мање последице на Србију у односу на остале европске земље због постигнуте макроекономске и финансијске стабилности, претходне динамике раста, створеног фискалног простора, правовременог и свеобухватног пакета мера, нивоа система здравствене заштите и структуре економије.

„Према подацима Републичког завода за статистику, Србија је у 2020. години забележила смањење БДП-а од 1,0%, а очекујемо да раст БДП-а у 2021. години буде у распону од 5,0% до 6,0 %“, истакао је Селаковић и додао да су донете мере економске политике успеле да ограниче ефекат кризе и минимизују економски пад.

Селаковић је рекао и да су макроекономска стабилизација и поправљање пословног амбијента допринели високом приливу страних директних инвестиција од 10,3 милијарди евра у периоду од 2018-2020. године, од чега је у 2020. години прилив страних директних инвестиција износио 3,0 милијарде евра. Такође, издвојио је податак да је у јануару забележен рекордан суфицит текућег рачуна, од око 250 милиона евра, уз наставак високог прилива страних директних инвестиција (232 милиона евра).

Селаковић је Бизнис форум отворио заједно са својим чешким колегом, Томашом Петричеком, и том приликом захвалио министру и делегацији чешких привредника на посети, изразивши уверење да ће ова посета допринети даљем јачању дијалога и сарадње у областима од заједничког интереса.

Министар иностраних послова Чешке Томаш Петричек, рекао је да му представља велику част то што је у прилици да присуствује догађају који је организован у време пандемије вируса корона.

Обраћајући се присутнима, истакао је да је остварена робна размена од 1,2 милијарде евра прошле године веома важна с обзиром да је 2020. година, поред здравствено тешке ситуације, била и у економском смислу јако тешка за цео свет.

Петричек је изразио наду да ће на данашњем форуму привредници обе земље наћи своје будуће партнере и тиме увећати профит.

Данашњи форум организовале су привредне коморе Србије и Чешке и на њему је учествовало 17 компанија из Чешке и 23 из Србије.