Printer Friendly Version Односи Србије и Чешке традиционално добри и пријатељски @ 8 February 2021 02:09 PM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Чешке у Србији Томашом Кухтом са којим је разговарао о даљем јачању билатералне сарадње две земље.

Министар Селаковић је констатовао да су односи Србије и Чешке традиционално добри, пријатељски и без отворених питања, да их карактерише континуиран и интензиван политички дијалог на свим нивоима, као и сарадња у свим областима од обостраног интереса.

„Предстојећа посета председника Владе Чешке Републике Андреја Бабиша Србији потврда је добрих билатералних односа наших земаља и да се они развијају и продубљују“, рекао је Селаковић истакавши да томе доприносе и одлични лични односи два председника, Вучића и Земана, као и председника Вучића и премијерке Брнабић са премијером Бабишом.

Министар Селаковић је захвалио на континуираној подршци Чешке процесу европских интеграција Србије, како билатерално, тако и у оквиру Вишеградске четворке.

„Пуноправно чланство у ЕУ је стратешки циљ Србије и за нас је од кључног интереса очување стабилности и сарадња свих у региону“, поручио је Селаковић и додао да је управо из потребе да регион преузме активну улогу у процесу приближавања ЕУ и убрза процесе који ће га припремити за будуће чланство у ЕУ, успостављена иницијатива „мини шенген“. У том смислу су, према речима министра, целом региону драгоцена искуства Вишеградске групе и проширени формат регионалне сарадње на политичком нивоу Вишеградске четворке и Западног Балкана.

Шеф српске дипломатије нагласио је опредељење Србије да се економска сарадња са Чешком интензивира, као и да се активно ради на отварању додатних могућности за већи прилив чешких инвестиција у нашу земљу.

Селаковић је истакао задовољство потврђеном посетом чешког колеге, министра спољних послова Петричека, који крајем марта са делегацијом привредника долази у Београд, што је, према његовим речима, потврда да економска сарадња јача и продубљује се.

Београд,

8. фебруар 2021. године