Printer Friendly Version Selaković sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe @ 22 December 2020 02:38 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima ambasada zemalja Višegradske grupe (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Ministar je rekao da je Srbija konstruktivan partner državama članicama Višegradske grupe, da su ovakvi susreti veoma značajni za podsticanje daljih aktivnosti, poručivši da je upravo Višegradska grupa primer uspešne evrointegracije, regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve.

Zahvalni smo na snažnoj podršci država članica Višegradske grupe našem pristupnom procesu EU, poručio je Selaković, istakavši da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, te da je u fokusu nove Vlade oblast vladavine prava i nastavak sprovođenja sveobuhvatnih reformi.

Iskustvo Višegradske grupe u regionalnom udruživanju je, prema njegovim rečima, dragoceno za Srbiju, jer može biti primenjeno i u regionu Zapadnog Balkana u okviru inicijative „mini šengen“ i biti od koristi svim članicama.

Zahvalni smo Višegradskoj grupi na inicijativi za formiranje Fonda za Zapadni Balkan koji aktivno radi na pospešivanju saradnje civilnog sektora, kao i na podizanju kvaliteta života stanovništva regiona, poručio je ministar.

Šef srpske diplomatije sa zadovoljstvom je konstatovao da su bilateralni odnosi sa državama Višegradske grupe veoma dobri, kao i da je Srbija zainteresovana za dodatno intenziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou sa svim članicama.

Selaković je ukazao da bi realizacija bilateralnih poseta na najvišem nivou predstavljala snažnu osnovu za dalje jačanje naših odnosa i da bi stvorila nove perspektive u međusobnoj saradnji, posebno u oblasti ekonomije i investicija.

Beograd,

22. decembar 2020. godine