Printer Friendly Version Prezentacija srpske kulture u Češkoj Republici @ 5 June 2018 10:42 AM
Festival „Dani slovenske kulture“ održan je u Češkoj Republici od 31. maja do 2. juna 2018. godine u organizaciji udruženja „Slovenske unije“ i uz pomoć Ambasade Republike Srbije u Pragu. Realizovano je niz kulturnih manifestacija u  Hodonjinu, Starem Mjestu, Uherskom Hradištu, Mikulčicama i Velehradu.
 
Međunarodnu slovensku konferenciju, na kojoj su učestvovali stručnjaci i predstavnici slovenskih udruženja i institucija, otvorili su predsednik „Slovenske unije“ Vojteh Merunka i ambasador Republike Srbije Vera Mavrić. Tokom festivala prikazana je izložba „Zaboravljena Srbija“ na kojoj su izloženi značajni dokumenti  vezani za razvoj srpsko-čeških odnosa. Najznačajniji događaj na festivalu je bilo predstavljanje Miroslavljevog Jevanđelja u „Muzeju Biblije“ u Velehradu koje je realizovano u saradnji sa Maticom srpskom.
 
Tokom festivala folklorna grupa SKD „Radost“ iz Praga učestvovala je na više različitih događaja, kao što je otvaranje izložbe „Zabranjena Srbija“ u Hodonjinu i „Srpski dan“ u Mikulčicama. U Hodonjinu je 1. juna 2018. godine zasađeno stablo Pančićeve omorike koji je dobijeno od Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.